Art for Help - Arta ca instrument de evanghelizare si solidaritate

RomânăEnglish

Despre Artă - Artiști

În noiembrie - decembrie 2007 ART FOR HELP a organizat prima expoziție de artă cu lucrări donate de artiști. Din cele 39 de lucrări de artă, 20 au fost vândute la licitatie. Cu 10 950 lei obtinuti au fost ajutate 4 familii nevoiașe din București și copiii orfani din Câmpina și Kenya.

Acum, în 2009, generozitatea artiștilor și eforturile echipei ART FOR HELP compusă din 7 voluntari au strans un numar de 27 de lucrări de artă, la care se adaugă 18 lucrări din 2007 și 11 lucrări de artă religioasă din Sudan. Scopul acestei expozitii este de a ajuta și bucura copiii orfani din Câmpina, Ucraina și Sudan.

Fragmente din expozitie

Suntem invitati să luăm parte la împlinirea unui gest început de International Family Association ART FOR HELP, continuat de artiști și desăvârșit de receptorii artei.

Mesajul unei experiențe spirituale, de suflet, continut în lucrările de artă străbate prin culoare, semn grafic, compozitie și textură spre inima și sufletul privitorului. Mecanismul filtrelor estetice, emotionale dintre artist și privitor este acum înobilat de gestul de ajutorare.

Expozitia aduce pe simeze tehnici, forme, culori, teme diferite, ecou al evenimentelor de viată trăite, povestite, sperate, visate, iubite sau neglijate, amintite sau uitate, dar posibile.

Esteticul și eticul se împletesc în expozitia ART FOR HELP II de la Centrul Cultural al Artelor Vizuale - Căminul Artei, unde sunt expuse o parte din creatii - donatii ale artiștilor participanti. Un cumul de stiluri, imagini filtrate și interpretate, figurativ/abstracte, sunt doar cateva referinte ale lucrărilor expuse.

În opera sa, Adrian Pârvu, caută ascensiunea fiintei umane, surprinzând gesturi, atitudini, expresii, transpunând naturaletea studiului în monumentalitatea reprezentării volumetrice.

Traseul școlii bucureștene de grafică și gravură se intersectează cu studiile în același domeniu din New York, transformând în mod spectaculos compozitiile Anei Golici. Spatiul și limbajul plastic își adâncesc semnificatiile datorită liniilor gravate în succesiuni de griuri transparente și a formelor cercetate din natură prin știintă sau prin fotografie.

Dominată de mixajul cromatic și de materialităti, noblețea victoriei zâmbește în compania spatiului nedefinit al nepăsării. Captarea imaginilor diurnului citadin sau experiente fugare ce marchează un moment din viată sunt doar câteva teme pe care Anca Irinciuc le așterne în lucrările sale.

Marcată de spatiul enorm care desparte cultura și civilizatia dintre continente, Beti Vervega este preocupată de fragmentul - obiect, dar dintr-o ipostaza mai elaborată. "Mâna devine un semn teluric, pare o grapă celestă, un bumerang ceremonial sau o agavă de imperiu mexican." (Aurelia Mocanu - "Prezentul Simplu")

Aparitia unui prieten sau întâlnirea cu un personaj care-ti poate marca existenta plată, albă de pâna acum, este pusă în pagină de Cati Orbulescu prin tehnicile specifice de gravură.

Cu inocenta cromatică, Cristina Nedelea eliberează fluidul memoriilor din copilărie, asezând pictural în plain air-ul pânzei de pictură. Spatiu și joc, schită și visare se aștern firesc în compozitii deschise.

Preocupările Cristinei Tautu pentru grafică, fotografie și instalatii sunt însumate în lucrările sale. Prin suprapuneri de planuri, tipuri de materiale, tehnici, ea relevă dorinte, stări, eseuri despre natură, aspiratii sau moduri de viată, reapropierea fiintei umane de natură, ascultând în taină pamântul.

"Fiecare dintre noi are propriul spatiu de visare, o așteptare. Fiecare lasă în urmă un ecou, o amprentă de identificare pentru lumea exterioara, conform ecourilor noastre interioare, așteptărilor noastre, care se regăsesc toate în acest spatiu de visare" (Dan Badea - "Lucruri simple"). In lucrările lui, desenul evidentiaza spontan gesturi comune simple, ridicate pe piedestalul operei de artă.

Ca într-o imagine de film, atmosfera picturilor lui Dragoș Burlacu pare a fi învăluită în mister și suspans. Tușele clare, vizibile, aștern culori sobre ce transmit certe semnificatii precum: dictatura unei atitudini sau starea de nesigurantă, la granita cu natura.

Elena Copuzeanu desenează în cărbune ca și cum ar picta sau ca și când ar proiecta volume în ronde-bosse sau în basorelief.

Inspirată de experientele interioare, de stări observate sau trăite, lucrările sale distinse par a fi fotografii ce surprind o atmosferă și nu doar silueta unui personaj.

Atingerea clapelor de pian, atingerea firelor de iarbă, apropierea până la atingere de o persoană sau de noi inșine... ne putem definit Ne putem cuprinde într-un conturt Ne putem privi și analiza detașat ca și cum am privi un peisajt Aceasta ne propune Elena Scutaru, dialogând cu experimentul filtrat de natură.

La Emilia Kiss seriozitatea formatiei de muralist se îmbină cu plăcerea experimentului grafic.

Astfel, suprafetele largi, colorate transparent, învaluie ușor detaliul mărunt, lucrat cu gingășie și rafinament. Mesajul se insinuează alunecând ușor pe aripa deschisă a îngerului către o rază de lumină neștiută.

Cu o remarcabilă carte de vizită, Florin Stoiciu ne impresionează prin măiestria cu care stăpânește spatiile grafice, tehnicile gravurii și desenul spontan, echilibrat. Tensiunea liniilor gravate glisează spre planurile cenușiurilor rafinate așezând în fata oglinzii heratismul, conflictul interior, așteptarea sau lectia unui maestru.

Florica Prevenda conferă sens gestului grafic pe deschiderea paginii albe. Amintirea inocentei, sugerată aici, e învăluită în aburul dulce, vechi al atmosferei de acasă.Varietatea tehnicilor și experimentul sunt folosite în aparenta succesiune nostalgică a timpului.

Contururi fotografice desenate cu pensula, ecouri vizuale ale unei lumi ce strigă după ajutor, un alt fel de strigăt către o schimbare măcar aparentă, a mediului, dar și un strigăt interior către nevoia lăuntrică de echilibru și adevăr, sunt semnale lansate de focAR (Alina Tudor și Răzvan Neagoe) în fragmentele lor din amplul proiect URBAN TRACES (UT).

"UT este un proiect in principal alb-negru, descompunând astfel griul murdar al orașului și punctând urmele pe care nu le mai percepem ca nefiindu-ne proprii, tocmai pentru că ne pătrund și ne modelează." (focAR)

Pentru Ilie Nicolae (Nicholas) "arta înseamnă scriitura care tocmai se face sub ochii noștri, din propria ei materie. Agresivă și anticalofilă, încarcată de energii neo-expresioniste și satisfactii neo-dada, pictura sa este înainte de orice, formă și culoare, idee și joc, ritm și accent, corespondentă și efect, semn." (Simona Nastac - "2 000 de semne despre Nicholas")

Ioan Nemțoi creează un ambient, o stare, un obiect pendulând între monumentalitate și gingășie, între trasparentă și densitate, între fluid și stabil; captează lumina și culoarea, transformă sclipirile sticlei în pretioase rezonante ale mesajului artistic.

"GENEZA" Cassiei Csehi poate fi creuzetul unei noi lumi, un pamânt fertil pentru o sământă, un cer senin pentru a observa o nouă stea (planetă) sau oglinda unei ape în care se suprapun cerurile și adâncurile.

Laurențiu Mogoșanu pendulează între alb și negru, între dialogul hamletian și tema biblică a Învierii. Jocul liniilor sugerează nesiguranta trecerii de la o stare la alta și totodată amintește despre sensibilitatea sculptorului.

Mariana Câmpeanu, atașată de valorile rurale tradiționale și de expresivitătile plastice ale acestuia, relationează cercetarea cromatică, cu valenta impresionistă a naturii și cu cea culturală sau sociologică a satului.

Întalnirea unor forme din natură îi oferă prilejul Marilenei Ioanid să creeze noi obiecte decorative țesute, ce pot fi așezate pe perete sau în spatiu. Contururile diferite, decupajele, traseele lineare cu aglomerări grafice din studii sau proiecte par a descinde din jocul firelor de tapiserie.

Filozof al culorilor, Marilena Murariu aduce elogiul frumosului cu spirit ludic. Așează pisica în umbra literaturii, pictează simboluri, sensuri ale felinei admirate în relatie cu peisajul sau ambientul casei și transformă totul în mister prin echilibrul culorilor reci, grizate, așezate pe o structură atent desenată.

Experimentând pictura, filmul, instalatia, cartea de autor, Marilena Preda Sânc revine și la plăcerea de a exersa pe hârtie, la jocurile cu experimentul plastic, cu sectiunile spatiilor, culori pure, calde sau reci, pastelate sau grizate, cu spirala ca trecere de la miez la margine.

Mircea Roman, sculptor cu reputatie internatională, premiat și deosebit de apreciat e preocupat de fatetele fiintei umane ce poate cuprinde în adâncurile sale respect, umilinta, jertfă, credintă, dăruire, întelepciune și îngaduintă, cunoaștere și întelegere, culoare și spatialitate.

Mirela Trăistaru lucrează pe suprafete de mari dimensiuni, instalatie, body-painting, imagini video, care se întrepătrund și crează un tot unitar, definind Paradisul, un paradis privit dintr-o perspectivă contemporană.

Cercetând traditionalul, explorând semnele și experimentând materialitătile alături de copii, ceramista Monika Pădureț spune (expune) povești întelepte cu suflete mici, puternice și sincere, fiinte de basm ce se lasă descoperite în spatele formelor, culorilor și liniilor gravate pe plăcutele din argilă arsă și colorate cu angobe.

Trandafira Cojocaru desenează un personaj ce lasă în urmă frica, neîncrederea și pășește hotărât către o altă lume: cea a curajului, a demnitătii, a deciziilor ferme asumate cu entuziasm. E un destin ales spre o nouă libertate interioară.

Deschis evenimentelor artistice novative, Teodor Graur produce un tip de artă ancorată în prezent, tintind cu ironie situatia socială sau politică a momentului, folosind fotomontaje, instalatii sau performance-uri.

Prin diferentieri cromatice, Teodor Moraru definește portretul unui peisaj, traseele unei călătorii, etapele devenirii, forma unei atitudini, calea unei alegeri. Lucrările sale insinuează prezente umane ascunse de forme, planuri, straturi de culoare, vizibile doar unui atent observator.

În lucrările sale Sorin Ienulescu ne povestește despre copacul de taină, copacul ca o hartă a amintirilor pierdute și risipite în negura noptilor de visare.

Un personaj cu totul special este Vasile Mureșan Murivale, artist care îmbina expresii, atitudini din diferite domenii ale artei, cu ritmicitatea, transparenta și gravitatea cromatică, constituind astfel "raftul" amintirilor de suflet, parte a unui proiect amplu care se desfășoară de mai multi ani. "Sixtine zero", "Trezor afectiv", "Câti artiști sunt în Romania" sau "Mia Sixtină" sunt numai câteva expozitii ale artistului, cea din urmă fiind una dintre cele mai interesante din România ultimilor ani.

Lucrări Sudan: Cu rigoare și sensibilitate, autorii anonimi abordează temele reculegerii tainice din Noul Testament. Spatiul sacru se confundă aici (în simplitatea reprezentării) cu peisajul deșertic african. Fiecare exemplar transmite armonie, o relatie cuminte, firească între om, materie și spiritul sfânt.

Art fo Help
IFA ART FOR HELP
Aleea Avrig nr. 6
Bl. P4, Sc. 3, Ap. 100
Bucuresti, Sector 2
Telefon: 021 2532047
Mobil: 0720 587 837
office@artforhelp.org
CF: 21725591
Bank Account at Raiffensen Bank
RON: RO 72 RZBR 0000 0600 0917 0447
EURO: RO 23 RZBR 0000 0600 0917 0456
USD: RO 61 RZBR 0000 0600 0917 0451
© 2010 Art For Help. Toate drepturile rezervate.